0706-588259 cjhammer77@gmail.com

Första snön och halkan brukar komma som en (o)behaglig överraskning. Själv körde jag runt i Älmhult i en skåpbil; tack och lov höll jag mig på vägen. Det var när jag klev ur vid ett tillfälle och skulle dela ut paket som jag föll pladask och svanskotan fick sig en omgång. Broddarna låg hemma…

Men dom var på när jag denna gnistrande söndag sprang Mustaschmilen (Lindhult till Näranshult och tillbaka). Förutom det fina vädret med -2 grader och strålande sol så motiverades jag av syftet med löpturen – uppmärksamma kampen mot prostatacancer. Värmde upp med skridskoåkning i Diö ishall. Minns den där dagen för 30 år sen då den var knökfull när Diö mötte Rydaholm i en kvalmatch.

Min första hockeymatch i verkligheten såg jag 1984 i Rosenlundshallen i Jönköping där HV71 mötte Timrå med en viss Pekka Lindmark i målet. Flera år senare fick jag med hjälp av Malmö IF:s kock Sven Wahlström en signerad målvaktsklubba av Pekka. En mycket kär ägodel.

Småland är ett riktigt hockeynäste med tre lag i högsta serien, fyra lag i näst högsta och fyra lag i tredje divisionen. Jag var en av drygt 3 500 personer som såg derbyt i söderettan mellan Alvesta och Troja-Ljungby i Växjö. Hade tänkt återvända dit och se ett annat Smålandsderby när HV var på besök i lördags. Fanns dock inga biljetter kvar så fick bli framför storbildsskärmen på Augusts restaurang. Servitrisen visade sig också vara HV-supporter. Hon hon hade full sympati för att jag beställde en gravöl efter matchen.

Det var allt annat än begravningsstämning i fredags kväll i evenemangsarenan Live Älmhult där det var julgala med Charlotte Perrelli och Linda Bengtzing och efterföljande nattklubb. Att det är en småstad fick jag bekräftat när jag kände igen flera ansikten från mina postrundor; snyggingen på Alfings, Anette på tvätteriet, gamle brevbäraren på Willys och i baren stod Göran som till vardags är vaktmästare på Internationella skolan. Jag dansade loss med en portugisiska som bidrar till mångfalden i Älmhult.

Nu njuter jag av soffläge med Musse och en öppen brasa. Har det nästan oförskämt bra.

/Calle

Veckans Smålandsord: Rösen = lite frusen