0706-588259 cjhammer77@gmail.com

Inget annat decennium har påverkat och präglat mig som 1990-talet. I helgen fick jag återuppleva en del av den tiden när E-Type uppträdde på Live i Älmhult. Det väckte såklart minnen till liv…

Bordtennisen och fotbollen tog mig till alla delar av sydöstra Skåne; det är inte många idrottsplatser och hallar jag inte besökt under 90-talet. Och sen var det lite exotiskt att åka över till Bornholm med lagen jag lirade i. Mina klubbkompisar i IF Ale minns säkert också med skräckblandad förtjusning äventyret i Rønne där det blev mer eller mindre lynchstämning, något som jag, yngst i gänget, inte riktigt fattade då.

Skolidrotten minns jag med glädje, speciellt friluftsdagarna och lusseturneringarna. Sen var det rätt skönt att vinna B-finalen i Norreportmästerskapen i pingis 1991 då jag gick i sjuan.

Den sommaren började jag jobba i familjens fiskrökeri i Kåseberga. Det var stort att tjäna sina egna pengar och även om det kunde vara slitigt och skitigt så sätter jag mycket stort värde på dessa somrar, som inte bara innehöll jobb.

När jag läser igenom mina dagböcker från sommarloven på 90-talet slås jag av hur mycket som hände. Fotboll mer eller mindre dag, cykeltävlingar, rollspel, klubbis, TV/datorspel, fiske, bad, marknader, hamnfester och utflykter till mormor i Småland. När jag häromdagen delade ut ett paket på Norra Krongatan 3 i Älmhult till just den lägenheten hon bodde i sköljde minnena över mig. Hon som bor där nu lät mig titta in och det var som att resa tillbaka i tiden.

”Mitt decennium” (M Uggla, 1994) innehåller många milstolpar; moppeåldern och konfirmation 1992, studenten 1996, körkort 1996, lumpen 96-97, radiodebut 1997 med första egna sändningen 1999. Det har blivit några till sedan dess…

Min kära mor nådde en milstolpe 1996 när hon fyllde 50 år och ”alla” var där. En häftig kväll i Kåseberga hamn som jag dokumenterade med videokamera. Guld värt att ha! Särskilt på Mors Dag ❤️

Många av mina favoritfilmer gjordes på 90-talet och just 1994 sticker ut med fyra klassiker som ofta finns med på listor över bästa filmer genom tiderna; Forrest Gump, Nyckeln till frihet, Pulp Fiction och Lejonkungen. En inte lika klassisk rulle är den som jag gjorde sommaren 96 med några kompisar. Men ett kul minne!

TV-serierna från detta årtionde har också satt avtryck (och vissa slutar aldrig att visas); Seinfeld, Vänner, Rederiet, Bert, MacGyver, Byhåla (Ronny & Ragge), En röst i natten, Segemyhr, Full frys, Nile City, Rena rama Rolf, Skilda världar, Tre Kronor etc.

En av mina mäktigaste konsertupplevelser var i Globen (Avicii Arena) 1996 när Metallica spelade. Gåshud när tusentals tändare lyste upp den nedsläckta arenan under ”Nothing else matters”. Mobiltelefonen hade inte riktigt slagit igenom, min första fick jag i julklapp 97 eller 98, på både gott och ont. Jag klarade mig väldigt bra utan mobil under större delen av decenniet. Tack för allt, du kära 90-tal!