0706-588259 cjhammer77@gmail.com

Monday morning misery. Så lyder det brittiska ordspråket. Själv råkade jag ut för ett missöde mitt på dagen i måndags när jag körde post: punktering på höger framdäck! Som tur är hände det inte mitt ute i skogen utan precis när jag skulle svänga ut på Häradsbäcksvägen, 7 km utanför Älmhult. En vänlig själ stannade och hjälpte till så jag kunde rulla in till verkstaden och få ett nytt däck.

Nu stundar snart helg och här ute i skogen ska fredagen firas med nya klassikern sushi, revben och vin. Den har ersatt svunna tiders fredagsmiddag bestående av hämtpizza från Sorello, som jag och familjen avnjöt större delen av 90-talet och en bit in på 00-talet. Ibland kryddat med hyrfilm från Patriks video och biljard. Nu är båda dessa samlingspunkter i Älmhult borta.

Jag fastnar ofta i det förflutna, på gott och ont. Men visst kan man alltid lära sig nåt av historien. Ett minne som poppade upp när jag skulle berätta om en händelse bakåt i tiden i ett av mina radioprogram var när jag en augustidag 1999 hälsade på mormor som bjöd på bönegröt, en typiskt småländsk rätt och min mammas favorit. Nu på lördag ska jag för första gången göra bönegröt och bjuda några släktingar. Det är väl verkligen ett kreativt sätt att vårda sina minnen – och skapa nya!

Veckans Smålandsord: Bönegröt = mos på bondbönor och potatis. Serveras med stekt fläsk eller stekt sill eller som gröt.