0706-588259 cjhammer77@gmail.com

Vad är Sverige mest känt för? Köttbullar, Volvo, Kalles kaviar, ABBA, Spotify och, inte minst, IKEA.

Det är svårt att greppa hur stort avtryck möbelföretaget gjort i världen. Bara i lilla Älmhult där allting startade för 80 år sen finns olika IKEA-bolag på drygt 30 adresser. Detta enligt en av tusentals medarbetare som jag språkade med i bastun på Haganäsbadet. Det är förresten en av mina nya rutiner; morgonsimning, bastu och frukostbuffé på Café Kagan före jobbet på Postnord.

Som brevbärare i Älmhult har man i princip daglig kontakt med IKEA. Inte alltid så lätt att hålla reda på alla de olika adresserna. Själva varuhuset går dock inte att ta fel på. Blir en del lunchstopp där också. Och snart väntar after work på IKEA värdshus. Vad vore egentligen Älmhult utan denna gigant?

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Inte lika träffsäkert om undertecknad hade växt upp här och använt mina initialer till företaget: Calle Hammer Lindhult Stenbrohult.

Man får ta en del skit när man jobbar på posten. Senast i raden var en hånfull krönika i Ystads Allehanda. Visst sved det men samtidigt finns det även positiva exempel. Glömmer aldrig när jag fick dricks av en äldre man på Beijersgatan i Ystad när han fick sitt paket. Eller tjejerna på bibblan i Älmhult som alltid visar uppskattning när man kommer.

För att förhöja julstämningen ytterligare har jag lånat boken ”Kan du vissla Johanna”. Ska också passa på att bygga en snögubbe efter den kramsnö som föll idag. Fick även tips om en julklapp idag; lokalproducerad dessutom. Godisbak står på att göra-listan. Så nu är jag snart redo, tomten…

/Calle

Veckans Smålandsord: Bötta = kastrull